Vzdrževanje prenosnika

Se vaš prenosnik pregreva in je postal počasen?

Prenosnik je postal glasen in deluje počasneje (šteka). To je znak, da se vaš prenosnik pregreva. Prenosniki imajo reže na dnu in pri straneh, ki so namenjene kroženju zraka in hlajenju sistema. Najprej se prepričajmo, da te reže niso prekrite in da prenosnik ni na mehki podlagi. Sčasoma se skozi te reže prikrade dovolj prahu, da mora hladilni sistem delati s “polno paro”, kar slišimo, saj se ventilator vrti kakor hitro zmore. Večino procesorjev pri višjih temperaturah zmanjša frekvenco operacij. To naredi zato, da se zaščiti pred pregretjem in poškodbami. Za nas pa to pomeni, da moramo spremeniti vzdrževanje prenosnika in bolj pogosto očistiti prah, pregledati programsko opremo večkrat preveriti delovanje. Če se vam prenosnik pregreva, vam bo podstavek za prenosnike z ventilacijo, povečal pretok zraka in tako močno izboljšal hlajenje.

Pregled programske opreme

Za vse računalnike velja, da moramo skrbeti za programsko opremo. Antivirusni program blokira viruse in še marsikatere škodljive programe, nekateri programi pa se vseeno prikradejo v naš sistem, zato je pravilno pregledati programsko opremo in izbrisati nezaželjene programe. Tisti ki poznajo operacijski sistem pa vam pobrišejo “junk” datoteke, ki jih ne rabimo in se niso pobrisale avtomatsko in tudi optimizirajo sistem, da bo deloval še hitreje.

Pravilno vzdrževanje prenosnika

Zaprašen izmenjevalec toplote prenosnikaPri prenosniku se moramo zavedati, da se v njem nabira prah in ga moramo v rednih intervalih čistiti. Več kot je prahu je v prostoru, kjer se prenosnik uporablja, bolj pogosto bo priporočljivo čiščenje. Za normalno uporabo je priporočljivo čiščenje prahu vsaj enkrat na leto. Če prenosnik uporabljamo v prašnih prostorih ali če ga uporabljamo več časa kot povprečni uporabniki, je priporočljivo, da očistimo prenosnik na pol leta ali tri mesece. Čiščenje prenosnika s pločevinko stisnjenega zrakaVelike težave nam lahko povzročajo tudi dlake ali lasje, če se prikradejo v notranjost hladilnega sistema. Čiščenje prahu lahko opravimo kar doma, tako da pihnemo v reze in/ali s sesalcem poskusimo odstraniti prah iz sistema, lahko pa previdno spihamo sistem s pločevinko stisnjenega zraka. Za zelo zaprašene prenosnike, pa je potrebno odpreti prenosnik in fizično očistiti prah z izmenjevalca toplote, ki večinoma blizu ventilatorja. Če ima prenosnik še garancijo, ga ne odpirajte, saj bo garancija prekinjena.

Pri starejših prenosnikih se lahko zgodi, da je termalna pasta med procesorjem in hladilnikom izgubila svoje termalne lastnosti in zaradi tega se pregreva. V tem primeru je potrebno procesor in hladilnik očistiti in nanesti novo termalno pasto.