Robusten prenosnik

Robusten prenosnik za najzahtevnejše uporabnike

V zadnjih letih spremljamo neprestano širitev ponudbe prenosnih računalnikov, saj se na prodajnih policah neprestano pojavljajo novi in novi modeli. Zdi se, da trend kaže v razvoj estetsko dovršenih prenosnikov, predvsem takšnih, ki so kar se da lahki in kompaktni, torej prenosni. Na drugi strani pa najdemo precej bolj omejeno ponudbo robustnih prenosnikov za tiste, ki potrebujejo zanesljiv prenosni računalnik za delo na terenu. Ti prenosniki imajo nekaj posebnih odlik, s katerimi se razlikujejo od računalnikov, ki jih običajno videvamo na prodajnih policah:

 

  • Robusten prenosnikIzdelani so iz posebej trpežnih materialov
  • Baterija zagotavlja razmeroma dolgo avtonomijo delovanja
  • Prilagojeni so za delo v vseh možnih pogojih
  • Nudijo zmogljivost za točno določene naloge

Jasno je, da od službenega prenosnika, namenjenega za uporabo na terenu, pričakujemo vzdržljivost in robustnost. Zato imajo takšni prenosniki kovinsko ogrodje, ohišja iz magnezijeve zlitine so pogosto ojačana s steklenimi ali karbonskimi vlakni. Pri tem sploh ni nujno, da so prenosniki zaradi uporabe teh materialov kaj težji, saj sodobne tehnike obdelave presegajo to pomanjkljivost.

Res pa je, da tovrstni prenosniki niso opremljeni le z robustnimi materiali, temveč imajo ohišja tudi drugače prilagojena za delo v vseh možnih pogojih. Boljša zaščita pred udarci, prahom, umazanijo in vlago pomeni nekaj dodatne teže in zmanjšano mobilnost, takšni prenosniki so zato tudi nekoliko večji od običajnih.

Seveda pa morajo biti prenosniki za delo na terenu dovolj zmogljivi, da so kos svoji nalogi. Navadno so zato ti prenosniki opremljeni s kakovostnimi komponentami, ki zagotavljajo zmogljivost za določene naloge. Pri izbiri takšnega prenosnika pozornosti ne smemo nameniti le konstrukciji, temveč tudi komponentam, in izbrati tak izdelek, ki bo res ustrezal določenim potrebam.

Ne pozabimo seveda na baterijo! Za delo na terenu je nujna dolga avtonomija delovanja, da nas računalnik ne bo pustil na cedilu ravno takrat, ko ga bomo najbolj potrebovali.