Refurbished prenosniki

Tovarniško obnovljeni ali refurbished prenosniki

Kadar je prenosnih račnalnikov več, kot jih lahko prodajo, se presežek teh prenosnikov vrne nazaj k proizvajalcu. Tam jih prenovijo in ponovno pošljejo na trg kot refurbished prenosnike.

Obnavljanje prenosnikov

Ko se prenosniki vrnejo k proizvajalcu, jih na začetku proizvodnje natančno pregledajo. Nato jih pošljejo v proizvodnjo, kjer jih na podlagi pregleda obnovijo. Če je potrebno jim zamenjajo ali nadgradijo komponente, jim zamenjajo ohišje ali ekran – skratka karkoli na testu ni bilo sprejemljivo, se zamenja ali nadgradi. Nadaljnji proces isti kot pri novih. Vse prenosne računalnike temeljito očistijo in testirajo. Nato jih zapakirajo, dodajo certifikat o avtentičnosti in določijo garancijo in garancijske pogoje. Več informacij o obnavljanju -> refurbishment.

Lastnosti refurbished prenosnikov

Refurbished prenosniki imajo proizvajalčevo garancijo, ki ima enake pogoje kot novi prenosni računalniki istega proizvajalca. Imajo certifikat o avtentičnosti in večino njih ima priložen operacijski sistem, ki je že inštaliran. Refurbished prenosnikKer pa proizvajalci takih prenosnih računalnikov ne smejo prodajati kot nove, ampak jih dajo na trg z imenom refurbished prenosniki, je njihova cena nižja v primerjavi z novimi.
V serijah prenosnih računalnikov se lahko zgodi, da se pojavi serijska napaka, katera pa se pri tovarniško obnovljenih odpravi.

Vse komponente refurbished prenosnikov – baterija, zaslon, polnilec, disk, ram, procesor, grafična kartica, osnovna plošča, ohišje… – morajo prestati enake teste kot pri novih, zato se kvaliteta tovarniško obnovljenih prenosnikov ne razlikuje od novih. Identični so tudi garancijski pogoji, servisna podpora ter embalaža. Edina razlika, ki se je v Sloveniji pojavila je tipkovnica, ki navadno ni slovenska, ker pa jo pri prenosnih računalnikih ni tako enostavno zamenjati, kot pri namiznih računalnikih, so priložene zraven nalepke s slovenskimi znaki.

Tovarniško obnovljeni prenosni računalniki ali na kratko refurbished prenosniki so, glede na to, kaj dobimo in za kakšno ceno, zelo ugodni ter zelo kvalitetni.