Priključki na prenosniku

Prenosnik z množico priključkov

Tudi popolnim računalniškim nepoznavalcem je jasno, da mora biti prenosni računalnik opremljen z nekaterimi nujnimi komponentami, ki omogočajo zanesljivo delovanje. Pri tem navadno mislimo na pogon za shranjevanje podatkov, procesor, grafično kartico  ter delovni pomnilnik, pri prenosnikih pa je treba seveda upoštevati tudi baterijo. Priključki na prenosnikuPoleg tega ne smemo pozabiti še na komponente, ki jih najdemo na površju ohišja, torej zaslon, sledilno ploščico in tipkovnico. To so vsekakor ključne komponente, ki pa predstavljajo le del funkcionalnosti, ki jo nudi prenosnik. Poleg vseh manjših komponent, ki jih nismo navedli, se na robu prenosnika skrivajo še številni bolj ali manj pomembni priključki, katerih funkcionalnosti je dobro poznati.

Ali potrebujem vse te priključke?

Le redko se pri uporabi prenosnika uporablja tudi vse razpoložljive priključke, so pa nekateri vsekakor pogosto v rabi. Ključnega pomena so USB priključki, ki omogočajo uporabo mnogih zunanjih naprav. Ta priključek boste potrebovali, če želite uporabljati na primer miško, USB ključek, tiskalnik in podobne naprave, ki se povezujejo preko USB vmesnika. Običajno imajo prenosniki vsaj tri USB priključke, včasih pa tudi manj ali več. Uporaben priključek je tudi video izhod. Najpogosteje to vlogo izpolnjuje VGA izhod, ki omogoča povezavo z monitorjem, televizorjem, projektorjem in podobnimi video napravami, v zadnjem času pa VGA priključek vse pogosteje nadomešča novejši HDMI izhod, ki ima enako oziroma še širšo funkcionalnost, saj omogoča tudi prenos zvoka, poleg tega se lahko preko tega vmesnika povezujete tudi s fotoaparati, kamerami in podobnimi napravami. Tretji pomemben priključek je tisti za mrežni kabel, ki omogoča dostop do žičnega omrežja.
Poleg treh omenjenih priključkov ima prenosnik gotovo tudi priključek za napajanje, večinoma pa najdemo ob strani ohišja tudi priključek za varnostno ključavnico. Omenjeni priključki so najpogostejša oprema običajnih prenosnih računalnikov, imajo pa nekateri modeli seveda tudi druge priključke, na primer DisplayPort, Thunderbolt in druge.