Presnosnik in tablični računalnik – dva v enem

Razlike med prenosniki, tablicami in “dva v ena” računalniki

Ideja o napravi, ki združuje presnosnik in tablični računalnik, se je porodila že dolgo nazaj. Ko so na trg prišli tablični računalniki so postali “čez noč” zelo popularni. Tablični računalniki imajo mnogo prednosti, teža in dimenzije oz. boljša prenosljivost je ena ključnih. Kljub temu, da je dovolj zmogljiv, pa ni namenjen pisanju teksta, saj ima tipkovnico na ekranu, ki je nismo vajeni. Uporabniki računalnikov in prenosnikov so navajeni na fizično tipkovnico, ki je enostavnejša za uporabo, saj je temu namenjena. Poleg tega nam ne zaseda prostora na ekranu.

Združena funkcionalnost dveh naprav

Prenosnik in tablicni računalnik - 2v1Prenosnik in tablični računalnik v eni napravi pa pomeni, da ima ta naprava zaslon občutljiv na dotik in dve tipkovnici – na ekranu in navadno. Te naprave pa so si tudi med seboj različne.
Nekatere imajo snemljiv ekran, drugim se lahko ekran in tipkovnica zložita, tako kot da se prenosnik “do konca odpre”.

Za koga in za kakšno uporabo so namenjeni?

Namenjeni so za ljudi, ki so do sedaj za delo uporabljali prenosnik, za zabavo “na poti” pa tablico. Namenjeni so vsem – tudi rahlo zahtevnim uporabnikom prenosnikov, ki opravljajo delo na terenu, študentom, skratka vsem, ki si želijo.
Ker je na trgu več različnih modelov, je tudi namen malo drugačen. Edi izmed njih imajo bazno postajo (tipkovnico) in snemljiv ekran. Nekateri izmed teh imajo v bazni postaji dodatno baterijo, dodatne priključke (USB, HDMI,…), zvočnike, in še kaj, kar omogoča, da se tablični računalnik, ko ga priklopimo na bazno postajo, spremeni v zmogljiv prenosnik. Druge bazne postaje so v praksi samo tipkovnica in pokrov, kar pomeni, da so vse komponente in priključki na delu z ekranom. Nekaterim se ekran ne sname, ampak se lahko odpre več kot prenosnik in lahko del s tipkovnico uporabimo kot stojalo, ali pa “odpremo do konca in tipkovnico pospravimo na dno.
Vsi te mnogi različni modeli  so različno težki in imajo seveda različne dimenzije in ločljivosti ekranov, kar je pri izbiri take naprave še kako pomembno. aj vam nekaj naštejem samo nekaj teh modelov:
Presnosnik in tablični računalnikAsus Transformer Book, Lenovo Yoga, ThinkPad Yoga, Microsoft Surface Book, HP Spectre, HP Pavilion, Toshiba Satellite Radius, Toshiba Satellite Click, Dell Inspiron, Acer Aspire R13, HP EliteBook Revolve 810, Fujitsu Lifebook T935 in Stylistic Q775, Asus Transformer Pad Chi

Zakaj se splača imeti eno napravo namesto prenosnika in tablice?

Razlogov je mnogo. Najbolj očiten in pomemben je ta, da imate samo eno napravo. Če morate samo pogledati mail, ali pa si krajšati čas na poti, jo uporabite kot tablico. Ko morate delati, pisti tekste oz. potrebujete tipkovnico, hitro spremenite vašo napravo v prenosnik.
Naprave 2-v-1 (prenosnik in tablični računalnik) so se tudi že pojavile kot refurbished (tovarniško obnovljene), kar pomeni, da so naprave cenejše. Če potrebujete zelo grafično zmogljiv računalnik, potem se verjetno ne boste odločali za 2-v-1 naprave, verjetno si boste raje pregledali mobilne delovne postaje. Ker se cene med temi napravami in navadnimi prenosniki skoraj ne razlikujejo več, ni več razloga, zakaj bi namesto takih 2v1 naprav kupovali prenosnik ali tablični računalnik.