Nov vs refurbished vs rabljen računalnik

Nov vs refurbished vs rabljen računalnik je odločitev, ki zahteva trezen premislek vseh lastnosti.

Pri odločitvi med nov vs refurbished vs rabljen računalnik se je potrebno v prvi vrsti zavedat nekaj zelo osnovnih dejstev. Računalniki na eni strani hitro zastarijo, postali so potrošno blago, kar pa je v veliki meri pogojeno z namenom uporabe. KTovarniško obnovljen prenosnikdor računalnik uporablja za preprosto domačo uporabo, bo lahko zadovoljen z starejšim računalnikom. Obratno je računalnik namenjen profesionalni uporabi že v razmeroma kratkem časovnem obdobju zastarel in neuporaben.

Mnogi serviserji, ki premorejo nekaj čuta za odkritost, se s starejšimi računalniki niti ne bodo ukvarjali. Stranki bodo odkrito povedali, da je nesmisel vlagati v popravilo, saj za nekaj več denarja dobijo računalnike z tovarniško garancijo. Strošek storitve lahko naraste na vsoto, ki ni več v mejah razumnega.

Ker se danes vse bolj zavedamo pomena varovanja okolja in vemo, da ima rabljen računalnik nekatere snovi, katere niso okolju prijazne je refurbished računalnik zelo dobra odločitev za vse, ki želijo dodati svoj prispevek k varovanju okolja. Računalnik, ki bi sicer po vsej verjetnosti končal na smetišču, saj se njegovo delno popravilo ne bi izplačalo, se ponovno uporabi. Razlika z delnim popravilom je predvsem v garanciji in novih vgrajenih delih. Cena je seveda višja v primerjavi z delnim popravilom, z vidika dobljenega pa je višja cena povsem upravičena.

Vprašanje nov vs refurbished vs rabljen računalnik s tega vidika dobi povsem novo dimenzijo. Varovanje okolja je pomembno, zato so refurbished računalniki zelo pozitivno sprejeti s strani kupcev, ki jim je zeleno in obnovljivo razmišljanje blizu. Poleg varovanja okolja dobijo računalnik z lastnostmi novega, ki je cenejši in ima garancijo in certifikat ustreznosti s strani proizvajalca. Dodatno lahko svoj pozitiven odnos do ohranjanja naravnega okolja izboljšajo z daljšo dobo uporabe. Obnovljeni računalnik ima lahko podaljšano garancijsko dobo vse do pet let.

Nov vs refurbished vs rabljen računalnik je dilema, kjer se mnogi premalo zavedajo pomena varovanja okolja. Nov računalnik ima v primerjavi z rabljenim in obnovljenim jasno najboljše lastnosti. Prijazen do okolja je zaradi uporabe recikliranih materialov in boljšega izkoristka električne energije. Manj porabljene energije pomeni manj obremenjevanja okolja, posebno v okoljih, kjer se množično uporabljajo neobnovljivi viri električne energije ter načini pridobivanja električne energije, ki je okolju neprijazen.

Nov računalnik ima ob primerjavi nov vs refurbished vs rabljen računalnik tudi največje možnosti individualne izbire lastnosti, opreme in komponent. Na ta način je lahko nakup, kljub največji investiciji, racionalen. Kupec se bo omejil na lastnosti, ki jih potrebuje, z odrekanjem nepotrebnih lastnosti bo investicija nižja. Odrekanje nepotrebnim lastnostim pomeni tudi manj porabljene energije in večjo izkoriščenost računalnika. Rešitev dileme nov vs refurbished vs rabljen računalnik je tako v veliki meri odvisna od iskrenega zavedanja, kaj kupec dejansko potrebuje in pričakuje. Lastnosti, zmogljivosti, ki jih v preteklosti ni koristil, po vsej verjetnosti tudi v prihodnosti ne bo. Zato se velja zazreti v zgodovino in pomisliti koliko smo računalnik uporabljali, kaj smo pri njem najbolj uporabljali, kaj nismo uporabljali in kaj najverjetneje tudi v prihodnosti ne bomo uporabljali.

Nov vs refurbished vs rabljen računalnik je dilema, ki se lahko ob dobrem in treznem razmisleku spremeni v pozitivno izkušnjo.