Kako pomembna je kakovostna zgradba prenosnika?

Od prenosnega računalnika vsak uporabnik seveda pričakuje in zahteva veliko. Vsi bi radi, da se naši računalniki odlično obnesejo v vsaki situaciji, radi bi imeli kompaktne in lahke prenosnike, pa vseeno uživali v odpornosti na udarce in podobne poškodbe. A če ne želite za prenosnik porabiti pravega malega bogastva, boste morali nekje skleniti kompromis. Ali je smiselno na račun zmogljivosti in cene izbrati prenosnike z bolj kakovostno zgradbo?

Materiali ohišja

Kakovosten prenosnikPri splošni oceni kakovosti zgradbe prenosnika najprej preverimo ohišje. To je pri večini prenosnikov kombinacija plastike in kovinske zlitine, pri čemer v nižjem cenovnem razredu izstopa predvsem plastika, ki sicer ima določene prednosti, na primer nizko težo, a ne prinaša posebne robustnosti, niti privlačnega videza. Cenovno ugoden, a vseeno zelo uporaben material za računalniška ohišja je magnezijeva zlitina, ki je tudi dovolj lahka za uporabo v prenosnikih, tako da jo srečujemo pri mnogih modelih preko vseh cenovnih razredov. Večina prenosnikov ima tako ohišja iz plastike in magnezijeve zlitine, medtem ko v višjih cenovnih razredih najdemo več kovinskih elementov, predvsem na primer ojačane tečaje zaslona, pa tudi druge materiale, na primer steklena in karbonska vlakna, ki ojačajo ohišje, ne da bi prispevali k višji teži.

Druge lastnosti ohišja

Uporaba različnih materialov pa ni vse, kar odloča o kakovosti ohišja prenosnika. Tudi sama zgradba vpliva na to, kako zadovoljen bo uporabnik. Nekatera ohišja drži skupaj obsežna zbirka vijakov, druga so sestavljena tako, da se združijo kar s plastičnimi zaklopkami, ponekod pa se uporabljajo tudi lepila. Kakovostna zgradba prenosnika pomeni trdnost in vzdržljivost ohišja, očiten znak pomanjkljivosti na tem področju pa je škripanje oziroma drugi zvoki pri obremenitvi ohišja. Ponesrečen dizajn ohišja lahko vodi tudi v težave s hlajenjem ali drugimi funkcionalnostmi prenosnika, zato je pomembno, da izberete kakovostne izdelke priznanih proizvajalcev. V končni fazi lahko kakovost zgradbe odloča o zadovoljstvu pri dolgoročni uporabi, kar je gotovo vredno upoštevati pri nakupu!