Kako izbrati in najti zelo poceni prenosni računalnik

Najcenejši prenosniki so rabljeni. Pri teh prenosnikih obstaja tveganje, da bo z njimi kaj kmalu kaj narobe. Garancije ponavadi nimajo, baterija pa verjetno tudi ni več dobra. Pri kupovanju rabljenega prenosnika vam svetujem, da osebno poznate prodajalca in da veste, da je z njim skrbno ravnal. Le tako boste bolj sigurni, da je prenosnik ohranjen in v dobrem stanju.
Prenosnik je malo bolj oseben računalnik kot stacionarni, zato morate pri izbiri premisliti sami, kaj rabite. Zavedati pa se moramo, da gre razvoj računalnikov hitro naprej in da je prenosnike težje nadgrajevati.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri prenosnika

Povezave

Pri povezavah najprej pomislimo na internetno povezavo. Prenosnika brez wireless kartice skorajda več ni, saj nočemo imeti prenosnika priključenega na “kabl” ves čas. Pomembno je, da ne pozabimo na število USB vhodov, ker jih bomo po vsej verjetnosti kar naprej uporabljali. Prenosniki imajo tikovnico in drsne ploščice, ki so edini kontakt z računalnikom in večkrat se uporabniki odločijo za “normalno” miško in tipkovnico.

Zmogljivost in komponente

Prenosnik asusPravilo več rama in boljši procesor = boljši prenosnik velja. Če imate za prenosnik namenjenega veliko denarja ali ste zahteven uporabnik, vas poceni prenosniki ne zanimanjo. Normalni uporabniki pa ne omo opazili razlike drugje kot v denarnici.
Zahtevni uporabniki bodo potrebovali zmogljiv računalnik – logično. Torej če boste izvajali težje računske operacije, grafično obdelovali slike ali posnetke, potem boste rabili zmoglivo grafično kartico, veliko spomina RAM-a in zmogljiv procesor. Enako velja tudi za igranje grafično zahtevnih iger. Za vse nas ostale “normalne uporabnike” pa bo zadostovala integrirana (Intel HD) grafična kartica, s katero bomo lahko tudi odigrali kako manj zahtevno igrico, si ogledali filme, razrezali in spojili kak filmček in se lahko tudi malo poigrali z oblikovanjem slik. Po mojih izkušnjah je zaenkrat 4GB rama več kot dovolj za “normalne uporabnike”, 8GB pa zadošča tudi grafičnim oblikovalcem. Razliko v hitrosti in zmogljivosti procesorja bodo večinoma opazili najhitreje igralci igric in oblikovalci, pri povprečnem porabniku pa ne bo vidne razlike v hitrosti. Največjo razliko v hitrosti pa smo zadnje čase vsi opazili z SSD diski, kar priporočamo že skoraj vsem.

Velikost in teža

Velikost ekrana je praviloma merilo za velikost prenosnika. Večji ekran = večji prenosnik. Pri zaslonu prenosnika pa moram omeniti, da sijajni zaslon ni primeren za močno osvetljene prostore ali zunanjo uoprabo. Logično ne? Z velikostjo večkrat (ampak ne vedno) naraste tudi teža. Ker je ponavadi najtežji del prenosnika baterija, to pomeni manj priklapljanja na elektriko. Tu se ne da veliko – izberite ustrezne dimenzije in težo.

Kje kupiti poceni prenosni računalnik?

Novi prenosni računalniki so cenejši kot kdajkoli prej, vendar pa lahko dobite še več za svoj denar, če veste, kje iskati. Ogromna ponudba prenosnikov vseh znamk, za vse potrebe in želje, za vsak namen v Prijazni trgovini s prenosniki ALT-Store, kjer kupujete varno in ugodno.
Seveda pa ne pozabite pregledati tudi prenosnikov v akciji!