Kaj pomeni refurbished?

Refurbished se prevaja kot tovarniško obnovljen. Sem spadajo izdelki, ki so višek proizvodnje ali so bili vrnjeni zaradi različnih vzrokov. Ta izraz ne pomeni, da je bil to izdelek z napako, pomeni pa da izdelek ni ravno nov. Sem spadajo vrnjene neprodane zaloge, razstavni eksponati, lahko pa je bil vrnjen v garancijo zaradi napake. Veliko izdelkov je vrnjenih, zaradi poškodb na ohišju, ki se navadno zgodijo pri transportu. Vrnjene izdelke pregledajo, “po potrebi” nadgradijo / zamenjajo komponente ali zamenjajo ohišje.

refurbished-prenosnikBodite pozorni na embalažo! Ko so produkti obnovljeni, jih proizvajalci v originalnem pakiranju pošljejo nazaj na trg, enako kot nove izdelke. To je pomembno, ker nekatera podjetja oglašujejo refurbished program, prodajajo pa npr.: rabljene ali popravljene izdelke. V Sloveniji se zaradi napačne predstave ali neizobraženosti trgovcev uporablja tudi na napačen način. Tu gre večinoma za popravljene izdelke, ki so bili rabljeni, kar pa izkoriščajo določeni trgovci. Zasledil sem namreč oglas za nekaj let star refurbished pralni stroj.
Primer napačnega razumevanja: Podjetje, ki se ukvarja z posojanjem računalniške opreme, rabljene izdelke popravi in očisti, nato pa proda kot refurbished.

Refurbished – Tovarniško obnovljeni izdelki so nerabljeni! Nekateri so skeptični, kljub zagotovilom podjetja, da je odpravilo vse napake in da so vsi izdelki testirani. Izdelki imajo garancijo in za njih veljajo pogoji, enako kot pri novih izdelkih. Trditve, da je tak izdelek slabše kakovosti niso smiselne, vendar razumem, če nekoga moti dejstvo, da je tak izdelek ni ravno nov. Če pa vas to ne moti, pa boste ugotovili, da so te izdelki bistveno cenejši od enakih izdelkov, ki pa so novi. Po mojih spletnih raziskavah je pri vseh priznanih računalniških proizvajalcih skoraj enak odstotek vrnjenih novih in refurbished izdelkov, kar dokazuje raven kvalitete.

Podjetja, ki imajo manj sredstev, s takim nakupom omogočijo zaposlenim delo z računalnikom, ali pa kupijo močnejše računalnike za manj denarja. Korporacije se za nakup odločajo zaradi tega, da bi zaposleni imeli enak model računalnikov, tudi po tem, ko je bil za le -ta model prodajni program že opuščen.

Te izdelki imajo nizko ceno in enako kvaliteto, kot so jo imeli novi pred časom. Ker imajo faktor “cena/kvaliteta” zelo nizek, je tak nakup stroškovno učinkovita alternativa.