Cene prenosnikov v januarju leta 2016 po novoletnih razprodajah

Kako bo na računalniški trg vplivala nova generacija procesorjev

Lansko leto jeseni je Intel predstavil novo – šesto generacijo procesorjev, sedaj pa je v redni prodaji tudi pri nas. Šesta generacija intel procesorjevTa generacija je uporablja 14nm razdaljo med “tranzistorji” v procesorju in uporabo DDR4 pomnilnika. Zaradi slednje – dolgo pričakovane novosti, se mnogi sprašujejo kakšne so zmogljivosti prenosnikov z novo generacijo procesorjev in kakšen bo vpliv te spremembe na ceno. Mnogi prenosniki, ki so bili decembra na razprodajah znižani in “v akciji”, so obdržali podobno, če že ne celo enako ceno. To pomeni, da se bodo cene trenutnih izdelkov verjetno rahlo znižale, saj se pripravljamo na novejše in hitrejše prenosnike.

Zmogljivost prenosnikov s šesto generacijo procesorjev

Razvoj ultravarčnih prenosnikovSeveda so najnovejši procesorji tudi najzmogljivejši, ampak večje spremembe večina uporabnikov ne bo opazila, še posebej če uporabljamo stacionarni računalnik. Za procesor šeste generacije bo potrebno imeti tudi novejšo osnovno (matično) ploščo (iščite oznako LGA1151 socket). Ker večina teh novih osnovnih ploč trenutno podpira DDR3 in DDR4 ram in se še niso osredotočili le na DDR4 se bodo hitrosti prenosa podatkov po plošči (prenos med RAM in CPU) sčasoma še povišale.

Novejši prenosniki so energetsko bolj učinkoviti, tu moram poudariti, da so intelovi procesorji  šeste generacije tu trenutno najboljši. Ker se manj segrevajo, se manj energije pretvori v toploto in hladilni sistem ne porabi toliko energije…

Kakšne so napovedi cen prenosnikov

Če primerjamo s stacionarnimi računalniki, kjer naj bi cena le počasi padala tako kot do sedaj, bodo nekateri prenosniki hitreje izgubljali na ceni. Do tega bo prišlo zaradi tega, ker bo povpraševanje po najnovejših prenosnikih zraslo, saj so zmogljivejši, hitrejši in energetsko veliko bolj učinkoviti, zaradi tega se bo baterija počasneje izpraznila in dlje bomo lahko brez napajanja.

Večje spremembe cen pa se ne pričakuje, vsaj do prihoda nove oz. sedme generacije intelovih procesorjev (in mogoče še česa) saj mnogim uporabnikom ni zelo pomembna dolgotrajna uporaba brez baterije.